orjanogdama

Nuvsvåg er et tidligere aktivt fiskevær. De som bodde her drev stort sett fiske og små gårdsbruk. Bygda var i vekst frem til slutten av 70 tallet og hadde da en befolkning på omkring 400 mennesker. Bygda hadde et aktivt fiskebruk, to dagligvarebutikker, en bensinstasjon, et byggevarefirma, skole med over 70 elever og et 50 talls fiskebåter.

På midten av 80 tallet oppstod en fiskerikrise og fisken som var selve livsnerven forsvant. Dette førte til at mange måtte slutte som fiskere, konkurser rammet både fiskebåteiere og fiskemottak så også i Nuvsvåg.

I 1985 fikk vi ferge og daglige avganger til «fastlandet». På tross av krisen i fiskerinæringa var det fortsatt optimisme i bygda.
Det ble på slutten av 80 tallet bygget ny barnehage (leilighet3) og bygda så ut til å blomstre nok en gang.
Optimismen varte dessverre ikke lenge, fiskebruket gikk konkurs og man klarte ikke å få nye eiere eller driver til et nedslitt fiskemottakslokale.
Det var dessverre også flere store fiskefartøy som gikk konkurs på slutten av 80 tallet og begynnelsen av 90 tallet.

Dette førte til en bølge av fraflytting på starten av 90 tallet. Det flyttet til sammen over 150 innbyggere fra Nuvsvåg fra 1989 – 1994.
Bygda var inne i en ny krise.

Hele 90 tallet passerte uten at man klarte å skape noen ny drift på fiskebruket. Flere og flere fiskere fant seg nye jobber eller gikk av med alderspensjon.
Selv flyttet jeg fra bygda i 95 for å få meg en utdannelse, jeg hadde funnet ut at fisker kunne jeg ikke bli pga sjøsyke.

Slutten av 90 tallet og første halvdel av 2000 tallet var ikke dramatiske for bygda, men det flyttet hvert år familier fra bygda. Vi var i 2006 rett i overkant av 200 innbyggere i bygda.
Jeg og min samboer bestemte oss for å ta med to barn, kjøpe butikken i bygda og flytte til Nuvsvåg. Så lille julaften 2007 flytta vi inn i leiligheten over butikken.
I 2008 fikk vi nok en gutt og i 2010 kom sistemann.
i 2012 la Loppa kommune ned skolen i bygda og det siste fra flyttingsrushet fant sted. Hele 115 mennesker flyttet fra bygda fra 2012 til 2016. Nå er vi kun ca 70 innbyggere igjen, og kun 57 som tilbringer vinteren i Nuvsvåg.

Butikken holdt på å gå konkurs og vi fant ut at om vi ville bli boende i bygda måtte vi skape mere arbeid og inntekter.
Vi kjøpte dermed sammen med Ørjan`s foreldre den nedlagte skolen, den nedlagte barnehagen (Hus 8) og den tomme lærerboligen (leilighet 1 & 2).

Høsten 2017 og vinteren 2018 renoverte vi del en av den gamle skolen. Den gamle klasse fløya ble gjort om til 5 leiligheter. 4 av leilighetene har to soverom og en leilighet har kun et soverom.

Vi har nå totalt 40 sengeplasser og 10 båter for utleie.

Her kunne vi skape et produkt som viser frem den flotte plassen vår, den fantastisk rike naturen og ikke minst treffe nye og spennende mennesker som kommer for å oppleve fantastiske Nuvsvåg og Lopphavet.

Du er velkommen